Fælles Mail

Tilbage til Logbog

Forside

ALLER ALLER Sidste --- FællesMAIL -29.07.2004 dansk tid 09.00

Kære Allesammen.
Prøver igen, idet min forrige mail, sendt før min ferie vistnok er ulæselig for de fleste. Hvis denne mail kan læses, bliver det altså allersidste fællesmail.

Jeg er godt klar over, at det efterhånden er
ved at være et stykke tid siden jeg kom hjem, og man kan vidst roligt sige, at denne sidste fællesmail er en anelse forsinket. Men jeg har villet skrive den siden jeg kom hjem for I skal altså ha’ den og bedre sent end aldrig. Undskyld…

Turen hjem gik rigtig godt, men det har
faktisk taget mig forholdsvis lang tid at falde ned på jorden igen (hvilket bestemt ikke har gjort denne mail lettere at
skrive!).
Jeg synes der er sket rigtig meget med mig -altså sådan indeni, og herhjemme har tingene, set fra min side, vidst stået rigtig meget stille. Her er virkelig ingenting sket! Og det er på sin vis vel også fint nok og så alligevel.... Det er lidt mærkeligt! Derude sker der bare noget hele tiden, noget nyt hver evig eneste dag. 3 måneders uafbrudt oplevelse. Derude er det en helt anden kultur, en totalt anderledes hverdag, et liv der ligger så ekstremt langt fra hvad vi kender til! Man rejser igennem lande og ser andre samfund, der har helt andre og meget større problemer end dem vi kæmper med herhjemme og man føler sig pludselig helt anderledes privilegeret end de folk dernede. Vi diskuterer størrelsen på vores bil og hvilken bro vi skal bygge næst, de diskuterer hvordan de skal få smør på brødet (eller måske bare brødet!), men virker faktisk langt mere glade og tilfredse, hvilket jo er ret tankevækkende! Min horisont er blevet udvidet og når man så kommer hjem, er det bare umuligt at forklare. Man viser sine billeder og fortæller og fortæller, viser flere billeder og forklarer lidt mere og alligevel kommer man ikke ordentlig af med det hele, altså med hele oplevelsen, fordi det bare er så anderledes og det viser
billeder altså bare ikke! Jeg var helt oppe at køre da jeg kom hjem og det var faktisk en anelse frustrerende, fordi folk måske ikke altid kunne leve sig ind i min situation.

Inden afrejsen fra Danmark var jeg mildest talt noget nervøs ved
situationen og enkelte gange var jeg godt på vej til at bakke helt ud af projektet. Jeg tænkte virkelig meget over, om det nu også var en god idé med sådan en tur. Tænk på alle frygtelige ting der kunne ske med mig og min rygsæk! Kunne jeg nu undvære dem herhjemme og hvordan skulle jeg dog begå mig i den store verden og der var i det hele taget meget i vejen. Og for nu at være helt ærlig var jeg nok nærmest skrækslagen! Men undervejs har der jo slet ingen problemer været og det har virkelig været helt fantastisk! Jeg føler virkelig, at jeg på en eller anden måde har
overvundet –ja, et eller andet ubeskriveligt. Jeg føler mig nok faktisk lidt stærkere og tror lidt mere på mig selv!
Dejligt!

Men ja…. Ellers er der jo masser af historier der skal fortælles og masser af billeder der skal vises. Og hvis I har tid og lyst må I endelig slå på tråden –jeg vil meget gerne dele alle mine oplevelser!! Nu starter et nyt kapitel i mit liv jo…

Håber vi snart ses. Rigtig go’ sommer til jer
alle!
Mange knus Jane.

FællesMAIL nr 8.----22.4.2004 dansk tid 18.00-Thailand tid 23.00

Hej med Jer alle.

Saa er det vidst igen -langt om laenge- blevet tid til en lille mail. Og der er simpelthen sket saa meget siden sidst, at det simpelthen er en umulighed at gaa i detaljer. Dem maa I faa naar jeg kommer hjem og der er jo ikke saa laenge til... Hehe!!

Siden sidst, og det er naesten en maaned siden (Undskyld!!), har jeg bevaeget mig fra Cambodia til Vietnam, faktisk hele vejen fra syd til nord.

Vi startede i Ho Chi Minh Byen, som var mindst lige saa travl og larmende som Cambodias Phnom Penh. Til gengaeld var den ren, paen, og havde mange groenne omraader i stor kontrast til Phnom Penh, som var beskidt, stoevet og graa. Og allerede der, tror jeg, at jeg med stor sikkerhed vidste, at Vietnam ville blive mit ynglingsland paa denneher tur!

Fra HCMC tog vi en 2-dages baadtur paa det store Mekong Delta. Floderne er vejene. Her har folk ikke motorcykel, men baad. Husene er bygget helt ned til vandet, boernene bliver sejlet i skole, tankstationerne er bygget paa floden og markedet er en samling af baade, hvor folk handler fra. Ret imponerende!

Naeste stop var Nha Trang. Her badede jeg mest, snorklede fra en baad (men det var ring i forhold til Thailand) og saa et par enkelte sevaerdigheder. Men egentlig tror jeg ikke, der var noget saerligt at lave, saa vi tog ret hurtigt videre.

Og Hoi An var herlig! Smaa smalle gader med aeldgamle smaa, skaeve huse. Masser af turister og ligeledes masser af smaa spaendende butikker. Gode restauranter og cafeer. Charmerende lille by med en rigtig hyg'lig atmosfaere. Det er Skagen i Vietnam og jeg var fuldstaendig solgt!! Hoi An er ogsaa stedet hvor man faar syet toej. Altsaa hvis man har de lyster og det har man vel... Saa jeg har faaet syet en hel del (Ups!), men det var rigtig billigt og vildt flot! Glaeder mig til at faa det taget i brug!

Fra Hoi An tog vi en bus til Hue, som var en dejligt kort tur paa kun ca. 5 timer. Herligt! Normalt sidder vi gerne i busser eller toge i naesten halve doegn af gangen. Og jeg skal gerne hilse at sige, at det altsaa hverken er IC3-togs standard eller almindelig dansk rutebils-standard der er tale om her! Meget af det er simpelthen den vaerste gang skrammel jeg nogensinde har koert i! Ja, undskyld mig...

Men Hue var saadan set fin. Jeg saa mest de gamle mausoleer (hvor kongerne er begravet), som ligger spredt rundt omkring selve byen. De er meget forskellige og smaa paladser i sig selv. Det er flot, men vildt at taenke sig, at bare fordi kongen skulle hvile et vaerdigt sted, brugte de flere aartier paa at bygge ham et passende gravsted!

Og saa var vi selvfoelgelig paa tur til DMZ (zonen mellem Syd og Nordvietnam) Her kravlede vi i tunnelerne, som blev bygget til beskyttelse for menneskerne som boede i omraadet. Det var helt fantastisk lavet, men ufattelige vilkaar de maa ha' levet under. Helt skraekkeligt! Omkring 400 mennesker levede i 6 aar under jorden. De havde kun et toilet, to broende og saa blev der foedt 17 boern dernede! Det var saa vildt!!

Fra Hue tog vi nattoget til Hanoi, hvor vi er nu. I mellemtiden har vi vaeret en tur i Sa Pa, som er en by helt taet paa Kinas graense. Det ligger i et meget smukt omraade med groenne bjerge, men det helt specielle er de mange forskellige stammer der lever i omraadet. Vi var paa nogle gaature og besoegte 3 forskellige landsby med hver sin stamme. Hvert folk har sin egen specielle dragt, sit eget sprog og sin helt egen historie og kultur. Det var helt fantastisk! Deres liv er saa forskellig fra det vi har, saa enkelt, primitivt og saadan ja, basalt hvis man kan kalde det det? Jeg har taget en masse billeder deroppe, som jeg virkelig glaeder mig til at vise jer! Det har vaeret et af de allerbedste steder jeg overhovedet har vaeret! Det var saa fedt!!

Idag er vi saa kommet hjem fra Halong Bay, som ogsaa virkelig var en oplevelse. Man sejler rundt mellem bjerge og klipper, der bare ligesom stikker op af vandet. Nogle er kaempe, andre er smaa, nogle er helt slanke soejler og steder kan man sejle ind i klippen og derinde er saa en soe omkranset af klippe-mure. Det var enormt flot!!

Og ellers er jeg jo bare turist i Hanoi. Jeg har selvfoelgelig set Onkel Ho himself inde i mausoleet, saa har jeg vaeret i diverse pagoder og templer. Set flotte bygninger opfoert af franskmaendene og der er en del at se endnu.

Men jeg skal gerne indroemme at tiden er kommet! Som tiden naermer sig glaeder jeg mig mere og mere til at komme hjem. Jeg ved jo godt, at det hurtigt bliver hverdag igen i Danmark, men jeg glaeder mig vildt meget!! Jeg glaeder mig til ikke laengere at skulle bo i en rygsaek, til et ikke-asiatisk toilet, til min egen seng, til min Mors mad (som forhaabentlig ikke det foerste lange stykke tid inkluderer RIS, kylling, bananpandekager og nudler. Derimod vil jeg gerne se kartofler, rugbroed, maelk og lakrids paa bordet!) Og saa glaeder jeg mig selvfoelgelig til at se jer alle sammen, familie og venner!! Og til at fortaelle jer om alle de ting jeg har oplevet -det har bare vaeret SAA fed en tur!!

Hvor er det dejligt, at kunne skrive: "VI SES" -jeg glaeder mig!!

Kaempe knus, Jane.

PS. I kan jo stadig tjekke www.familien-chor.dk....

FællesMAIL nr 7.----27.3.2004 dansk tid 16.06-Thailand tid 22.06
Kaere Alle.
OK, saa proever jeg en gang til…

Sidst anede jeg ikke hva’jeg skulle skrive, sad bare og stirrede ind I skaermen i laaaang tid og det er bestemt ikke fordi jeg ikke oplever noget –tvaertimod! Det gaelder bare om, at finde den rette indgangsvinkel, finde ud af hvor man skal starte. Jeg proever med at starte, hvor jeg slap sidst, ok?

Sidst I hoerte fra mig var jeg paa Koh Phi Phi og det var virkelig en laekker oe. Jeg snorklede en helt masse og jeg er simpelthen fuldstaendig solgt. Fuldstaendigt!! Det liv der er dernede er bare saa anderledes, stille og enormt smukt! Virkelig fascinerende. Saa ioevrigt verdens farligste slange, soeslangen. Den var rigtig flot, stribet og hvis man bliver bidt doer man omgaaende! Det siges, at den naesten umuligt kan bide mennesker, fordi dens mund er saa lille, men jeg skal gerne indroemme, at jeg meget hurtigt svoemmede tilbage til baaden (naaede selvfoelgelig at ta’et billede med mit undervandkamera inden!). Og saa har jeg svoemmet ved stranden hvor “The Beach” er optaget, flotte omgivelser og MEGET hvid!

Fra Phi Phi tog vi et nattog til Bangkok, hvor vi brugte nogle dage, men mit forhold til byen er noget ambivalent. Den er stor og hektisk, trafikken er sindsyg! Og passer man ikke paa, tager thai’erne roeven paa én eller og saa stjaeler de fra dig (Det skete saa for Knud, som har mistet sit kamera og Visa-kort. Flot…) Men der er ogsaa andre sider af Bangkok. Kommer man f.eks. inden for murene til Grand Palace, ser man noget ganske, ganske andet! Og jeg tror faktisk aldrig jeg har set noget lignende. Ihvertfald ikke naar det kommer til bygningsvaerker. Templerne i tempelgaarden var simpelthen saa flotte! Nogle var belagt med glasmosaik, andre med klinker og andre igen med en form for porcelain, der var lavet f.eks. som roser. Det hele var i smukke farver og moenstre der glimtede og blinkede i den staerke sol. Jeg gik helt amok med mit kamera…

Og saa var vi selvfoelgelig paa Patpong… Og til jer der ikke ved det, er det her man gaar hen naar man skal “score” damer, se ping-pong-pussy-show og strip! Og det var lidt en oplevelse. En af afterne saa vi et af de paenere ladyboy-show paa et hotel og det var rigtig godt lavet og faktisk noget morsomt! Ogsaa de “piger”der er paa Patpong er virkelig nogle skaar! Jeg siger jer drenge, de er LAEKRE og det er meget, meget svaert at kende forskel, faktisk umuligt! De er altsaa virkelig godt lavet og saa er de gaaet hele vejen…

Herefter tog vi til Aranyaprathet, som ligger klods op af Cambodias graense. Der var ikke en skid at lave, men til gengaeld heller ingen turister. Saa vi fordrev blandt andet tiden med at spise skorpioner, laver og graeshoppere. (Det tog jo selvfoelgelig ikke saerlig lang tid. Jeg synes bare I skulle videre, at jeg har gjort det!)

Naeste stop var Siem Reap i Cambodia, hvor de mange Angkor-templer ligger. Turen dertil var vanskelig og jeg priser mig lykkelig for, at det ikke er regntid. Vejene er foerst og fremmest sand og grus-veje og de meget faa steder der var asfalt, var det alligevel saa ring lagt, at vi koerte ude i rabatten! Der er kaempe huller overalt og man zig-zagger frem og tilbage paa den brede vej for at undgaa disse. Et sted var en lastbil koert I et hul og derved vaeltet. En bro var brast sammen saa vi maatte koere udenom og et andet sted blev vi guidet over broen for at ramme de planker der var lagt ud, saa hjulene ikke faldt igennem hullerne i broen. Dem der kender vejen op til Sommerhuset (altsaa Bindeleddet) skal vide, at det her var mange gange vaerrere end da Bindeleddet var vaerst og saadan sad vi, i en bil der humpede og bumpede afsted i 3 timer. En oplevelse, trods alt!

I Siem Reap saa vi, som alle der kommer dertil (det er det de kommer for) Angkor. Det er et omraade paa, ja jeg ved ikke praecist, men nok 15 gange 10 kilometer (maaske meget mere) hvor der ligger over 100 templer som er bygget fra aar 900-1300, ca. Det er selvfoelgelig ruiner, nogle er restaureret, men man kan sagtens se hvor stort og maegtigt det har vaeret. Og hvilket enormt fascinerende arbejde der er lagt i det dengang det blev bygget. Det flotteste, synes jeg, er selve Angkor Wat og Bayon-templet. Taarne, karnapper, smukke stenudhugninger i murene, taarne lavet som ansigter og saadan fortsaetter det. Jeg var fuldstaendig opslugt og gik nok engang helt amok med mit kamera! Det er virkelig noget man bare MAA se…

I gaar kom vi til Phnom Penh, som er hovedstad her i Cambodia. Og vi har simpelthen set saa meget idag, at jeg er helt oer i hovedet. Men vi har travlt og tager allerede videre imorgen. I morges startede vi med at se “The Killing Fields”, som er en af de alt for mange massegrave Pol Pot og Khmer Rouge har staaet for. Det var simpelthen saa uhyggeligt at jeg var meget taet paa at tude! I en bygning i en glasmontre har de f.eks. omkring 1000 kranier, som er fundet i nogle af de massegrave de har aabnet. Man kan se hvordan de er blevet slaaet i hovedet til de doede, for at spare kuglerne. Klamt! Naar man saa gik rundt paa selve massegravene, kunne man overalt se knogler og toej der stak op af jorden. Jeg lyver ikke, naar jeg siger, at det forst ligner hvide sten, men naar man tager det naermere I betragtning kan man se det er knogler. Det var saa skummelt!!

Bagefter tog vi ud til et gammelt faengsel, som ogsaa er opbygget under Khmer Rouge, S-21. Det er nu museum, og billeder viser hvordan folk bliver tortureret, sulter og hvordan de levede i cellerne. Efter opholdet i S-21 blev man taget ud til “The Killing Fields” og henrettet! Under Pol Pot og de roede Khmer doede 2 millioner mennesker paa 2 aar, en fjerde del af Cambodias befolkning!!

Bagefter tog vi ud til en militaerbase, hvor man kan proeve alle mulige vaaben for en slat penge. Jeg proevede at skyde med en AK 47 og en Colt 45. Det er noget anderledes end man forestiller sig og kraever en del mere end i Counter-Strike… Ret vildt og lidt fedt at proeve!!

Tilsidst besoegte vi paladset i Phnom Penh, men det kunne overhovedet ikke maale sig med det I Bangkok, saa det blev bare til et hurtigt kik.

Jeg har egentlig meget mere at fortaelle, men det er som om mailen allerede er lang nok og jeg er faktisk noget traet ved at vaere. Men jeg haaber I gider at hoere paa mig naar jeg kommer hjem, se mine billeder osv?

Glaeder mig jo stadig rigtig meget til at se jer allesammen igen!!

Stort knus, Jane.

 

FællesMAIL nr 6.----12.3.2004 dansk tid 07.12-Thailand tid 13.12

Hej med jer...

Naa, saa er det igen blevet tid til en faellesmail, dennegang fra Thailand.
Vi er naaet Ko Phi Phi, som er 2 oer i syd, hvor der er enormt turistet. Til gaengaeld er strandende helt krid-hvide, vandet er fuldstaendig blaagroent og klart, naturen er meget smuk med klipper der stikker op fra havet som soejler og barerne her er faktisk udmaerkede... Og jeg skal gerne indroemme, at jeg har nogle virkelig faele toemmermaend, saa det eneste jeg orker idag er at sidde her foran skaermen! Og saa er her bare saa varmt -naesten helt ulideligt!

Efter Singapore tog vi jo, som jeg skrev sidst, videre til Kuala Lumpur og det var ligeledes en dejlig by. Jeg moedtes med Simon, som bor der for en kortere bemaerkning, og det var saa herligt at se en man kender hjemmefra.
I KL holdt jeg min foedselsdag og selvom jeg savnede jer derhjemme, varm kakao, boller og "den groenne kage" havde jeg faktisk en rigtig go' dag! Vi var inde ved Petronas Twin Tower, som p.t. er verdens hoejeste bygninger, og spise og selvfoelgelig fik vi ogsaa et par oel.... Simon tog nogle billeder paa dagen, som faktisk ligger inde paa familiens hjemmeside. De er faktisk ikke saa daarlige, saa tjek dem lige ud paa www.familien-chor.dk

Efter KL tog vi nordpaa til Taman Negara, som er en jungle-naturpark. Vi var paa trekking baade om dagen og om aftenen og regnskoven var rigtig fed! Ud over de kaempestore traeer, lianer og den taette, fugtige regnskov saa vi alle mulige dyr, som vandboefler, enorme edderkopper, flotte sommerfugle, ugler, slanger og skorpioner. Fy for den...
En af dagene der var vi paa et traek, hvor man skulle igennem en flagermusegrotte. Og jeg kan godt sige jer, det var skummelt. Grotten var for det foerste saa moerk, at vi havde lommelygte med. Overalt hang der flagermus paa ca. 15 cm i loftet. Naar man saa lyste slap de deres tag og floej paa kryds og tvaers lige om oerne paa en. Dernaest var grotten simpelhen saa smal, at vi maatte kravle paa alle fire eller mave os frem over sten der var glatte af flagermus-efterladenskaber. ADD! Og jeg lover jer, at havde man haft bredere skuldre (eller stoerre roev) end mig, havde det vaeret en umulighed at komme igennem!!

Graensen til Thailand krydsede vi til fods. Foerste stop var Songkhla paa oestkysten, hvor der faktisk ingen turister var. Meget lokal og faktisk lidt hyg'lig -hvis det ikke var paa grund af de aabne rendestene de havde overalt. Det stank simpelthen af LAART der!
Saa tog vi til Krabi, hvor vi kun skulle ha' haft en enkelt overnatning inden vi ville videre. Vi besoegte en dansk restaurant der (Mmm -laekkert med rugbroed og frikadeller, selvom det slet ikke var saa godt som Mors!) og de foreslog os at ta' paa en kajak-tur i Krabi. Jeg var simpelthen solgt og maatte bare afsted!
Og det var virkelig en oplevelse. Vi sejlede rundt i en slags drypstenshuler, steder var der baelgravende moerkt og vi maatte bruge en lommelygte for at finde vej, andre steder var der saa lavt til loftet at vi maatte laene os bagover paa baaden og bruge haenderne i loftet til at komme frem!! Simpelthen saa enormt smukt...

Nu er vi saa her og tager til Bangkok om et par dage.
Derudover vil jeg goere opmaerksom paa, at jeg har vaeret afsted halvdelen af tiden. Det er simpelthen bare gaaet saa staerkt, saa jeg er hjemme inden laenge...
Glaeder mig alligevel lidt til at se jer allesammen igen!

Kaerlig hilsen Jane.

FællesMAIL nr 5.----27.2.2004 dansk tid 13.06-Singapore tid 22.06
Hej igen alle sammen!

Jeg ved godt det ikke er saa laenge siden sidst, men jeg taenkte at I maaske godt kunne klare en lille mail alligevel! Men det bliver altsaa kun en lille en -det lover jeg!!
I tirsdags landede vi i Singapore, hvor vi har fundet et lille usselt hostel, som paa en eller anden maade har sin egen charme...
Singapore er virkelig en laekker storby! Her er varmt, enormt rent og styr paa tingene! F.eks. er tyggegummi strengt ulovligt, ved fodgaengerovergange taelles der ned, saa man ved hvor lang tid der er til der bliver roedt, boederne for at smide affald paa gaden er store og saadan kunne jeg fortsaette! Selv undergrundsstationerne er saa rene og nydelige, at de ville faa min mors stue til at ligne den rene svinesti... (Og det mener jeg faktisk!)
I onsdags var vi zoologisk have. Det skulle vaere en af verdens flotteste -og det tror jeg virkelig gerne! Det var rigtig flot og de havde simpelthen saa mange sjove, maerkelige og sjaeldne dyr. (F.eks. hvide tigre og komodo varaner, som ioevrigt kun lever et sted i Indonesien -meget aropos)
Derefter tog vi paa Night Safari. Her var maanelyset efterlignet, saa man kunne se naar dyrene var vaagne og det var faktisk rigtig godt!
Igaar var jeg i Botanisk Have her. Det var som mange andre botaniske haver rigtig flot og et dejligt afbraek. Det specielle er, at de har en kaempestor have med ene orkideer og det var bare saa enormt smukt!! Helt utroligt... (Hvor blev du af paa denneher tur, Anja???)
Jeg ved ikke om nogle af jer kan huske det eller overhovedet har set det. Maaske har I slet ikke hoert om det...?? Men for ca. et aars tid siden, maaske lidt mere var der et indslag i TV om en ny ustilling kaldet BodyWorlds. Ligenu er den udstillet her i Singapore. Det er folk der donerer deres kroppe, saa naar de er doede goer man paa en eller anden maade saadan at de ikke gaar i forraadnelse. Herefter skaerer man i dem, saa man kan se musklerne, hjernen, oererne eller et andet organ. Nogle har de bare taget huden af, andre er skaaret saa man kan se nervebaner i ryggen, blodaarerne i kroppen eller fostret i morens mave. Det var meget, meget specielt, tankevaekkende og for mig i stor grad, graenseoverskridende!!

Imorgen tager vi videre til Kuala Lumpur. Her skal jeg bla. besoege Simon (til jer der kender ham). Glaeder mig meget til at se et kendt ansigt...

Glaeder mig til at hoere fra jer...
1000 knus,
Jane.

FællesMAIL nr 4.----21.2.2004 dansk tid 10.16-Bali tid 17.16
Kaere Alle.
Siden sidst har jeg simpelthen oplevet saa meget, at jeg slet ikke ved hvor jeg skal starte...
Fra Ubud tog vi til Lovina. Det er et noget turistet sted, dog uden turister! Maaske lyder det maerkeligt, men siden bomben i Kuta er det virkelig gaaet ned af bakke for Bali og turismen svigter i meget hoej grad. Det betyder bla. at saelgere overalt flokkes som myg om 'en, men ogsaa at alt her er enormt billigt!
I Lovina moedte vi Adek, som gerne ville saelge os delfin og snorkel-ture, transport og saa videre. Han er virkelig dygtig til engelsk (modsat mange her, som kun kan faa gloser), saa vi faldt rigtigt i snak med ham. Han har vist os og laert os rigtig meget om kulturen her paa Bali. Blandt andet var vi ude at kigge paa ris-marker med ham, og det var faktisk enormt sjovt og spaendende! Brugte en hel dag paa det -og sikke meget vi ikke vidste om ris... Om aftenen inviterede han os hjem og vi saa et helt traditionelt balinesisk hjem og det er saa langt fra hvad vi kender. De bor i smaa huse, spiser paa gaardspladsen og lige rundt om hjoernet har de "haven", hvor der tumler hoens, kyllinger, katte, hunde og grise rundt. Saa har de selvfoelgelig de vigtigste afgroeder det samme sted -banan og kokospalmer!!
Efter Lovina har vi vaeret lidt rundt. Har bla vaeret paa Gili-oerne, som ligger lige ud for Lombok. Det er 3 smaa tropeoer med hvidt sand, palmer og det flotteste turkis-blaa hav. Heroppe var vi ude at snorkle og det var saa flot -en helt verden for sig! De flotteste fisk i alle farvestraalende farver, koraller og jeg saa 2 ret store havskildpadder lige foran mig! Helt enormt fantastisk!!
Tilbage paa Bali har vi bestemt os for at ta' et par dage i Lovina igen inden vi rejser videre til Singapore. Vi er selvfoelgelig moedtes med Adek og i morges var vi paa delfin-safari med ham. Der var rigtig mange og det er saa utroligt at sejle imellem dem og de springer rundt kun faa meter fra baaden! Nogle valgte endda at lave flotte twists og spring foran os. Utroligt!!

Jeg glaeder mig meget til at fortaelle om det hele naar jeg kommer hjem. Dagene gaar saa hurtigt, at jeg engang imellem foeler at Danmark er lige om hjoernet!
Tusindtak til jer, der har svaret paa mine mails. Det er saa dejligt at hoere fra jer derhjemme, men jeg kan altsaa ikke naa, at svare jer alle! Men jeg kan sagtens naa at laese mailsene -saa bli' ve' me' det!!

Mange knus og kaerlige hilsner fra Jane.

FællesMAIL nr 3.----6.2.2004 dansk tid 02.44-Bali tid 09.44
Kaere alle jer derhjemme!

Nu haaber jeg saa det gaar lidt bedre denne gang, og at computeren faar sendt min mail ordentlig uden at slette det hele!

Som i sikkert ved startede vi ud med 3 dage i Hong Kong. Vi saa selvfoelgelig alle hoejhusene, baade fra oven og fra neden. Det var simpelthen vildt saa mange der var! Vi oplevede selvfoelgelig en masse, men I bund og grund er det jo en storby ligesom saa mange andre, f.eks. London. Og alligevel er det hele saa anderledes, f.eks er deres madkultur virkelig noget af det mest maerkelige. Rundt om i gaderne er der smaa boder, hvorfra man kan koebe alt mulig forskelligt friturestegt mad. Jeg tror faktisk at de spiser alt hva’ der overhovedet kan krybe eller gaa… F.eks grisetunge, blaeksprutter, kyllinge-indvolde (chicken-inside, som de kalder det), raat koed (ved ikke fra hvilket dyr), hoensefoedder eller hva’ med et aeg der er naesten udruget?? Laekkert…

Men til gengaeld er Hong Kong enormt ren. Simpelthen helt vildt i forhold til, at det er en storby med mange millioner mennesker! Dette staar i meget skarp kontrast til her paa Bali, folk er direkte nogle s…!! Men vejret er virkelig dejligt! Hehe…

Vi startede i Kuta, hvor vi havde 2 overnatninger. Det er simpelthen et turist-mekka uden lige, med en masse anmasende saelgere der hiver og slider i ‘en. Balineserne siger selv, at der ikke er andet at lave i Kuta, end at ligge paa stranden eller gaa paa diskotek og det er der jo ikke saa meget oplevelse ved…

Tog videre til Denpasar, hovedbyen paa Bali, som er meget taet trafikeret og heldigvis ikke saa mange turister. Den bedste oplevelse her, var vores besoeg paa en lille lokal restaurant. Vi fik begge en nudelret med kylling og en sodavand hver. For dette meget fortraeffelige maaltid, maatte vi tilsammen slippe 14000 Rupiah, som nok svarer til 14 kroner! Efter maaltidet (heldigvis) saa Knud en mus i koekkenet. Vi gjorde den ellers flinke ejer opmaerksom paa hans lille “problem”. Hvortil han grinede stort over hele hovedet og stolt forklarede hva’ en mus hedder paa indonesisk!! Jasaa….

Igaar kom vi saa til Ubud, som ligger cirka midt paa Bali. De er kendte for alt deres kunsthaandvaerk. Malerier, traeudskaeringer, smykker og alt muligt andet rigtig flot! Desvaerre har vi ikke ret meget plads. (Ellers ville jeg ha’ taget en masse med hjem til dig, Mor!!)

Idag regner det, saa der er ikke saa meget at lave. Men det holder sikkert op I loebet af dagen. Tror maaske vi cykler en tur ud og kigger paa nogle rismarker…

Glaeder mig til at vi ses! Haaber I ogsaa har det rigtig godt???

Karligst og knus, Jane.

FællesMAIL nr 2.----5.2.2004 dansk tid 06.41-Bali tid 13.41
Kaere Alle!

Sidder paa en internet-café paa Bali. Havde skrevet en rigtig go lang faellesmail til jer!! Men saa skete der noget med denneher skod-computer, og nu er det hele slettet! Jeg er simpelthen saa gal!!

Men jeg har det ellers rigtig godt. Taenker paa jer derhjemme!
Og haaber meget at I snart hoerer fra mig igen... Har overhovedet ikke taalmodighed med det her computer-halloej!!
Knus, Jane.